Powered By Blogger

sâmbătă, 12 martie 2016

 Goji-inceputurile mele
  



    Acum cativa ani, am primit intr-un ghiveci, ambalat intr-o cutie de carton frumos colorata, un arbust goji cam de 35 cm. Pe cutie era trecut soiul, Goji Berry-Lycium Barbarum. Era toamna tarziu. L-am tinut pe balcon pana in primavara, apoi l-am plantat in curtea de la tara. Dupa aceea, am mai primit inca 2 bucati, achizitionate de la mazinele de specialitate si pe care le-am plantat in acceasi locatie. Cred ca de la anul, 2016, pot sa produc cam 500 de butasi, pe care am sa-i pun la inradacinat in primavara. Din fructele de anul asta, am sa recoltez si seminte, pentru a incerca si metoda aceasta. Cred ca merita facuta comparatia intre metoda prin butasi si cea prin seminte. Intentionez sa imi fac o plantatie de 2500 m2, momentan. Pana acum nu am folosit deloc ingrasaminte, tratamente chimice, stropiri, etc. Poate ca, atunci ca o sa trec la suprafete mai mari, va fi nevoie, insa voi apela numai la tratamente ecologice. Urasc chimizarea si incerc sa fac tot posibilul sa mananc cat mai sanatos, sa traiesc echilibrat si intr-un mediu cat mai curat.
      De ce am ales sa ma dedic si acestei culturi care nu este specifica plaiurilor noastre? Stiam de ani buni de beneficiile acestui arbust, de la care se folosesc absolut tot ce creste si fructifica. Este o planta miraculoasa, originara din Asia, cunoscuta foarte bine pe acel continent si care face parte din medicina traditionala a locului din timpuri stravechi. Am sa fac si eu un rezumat al beneficiilor aduse in viata noastra, al modului de consumare si de comercializare. Datorita continutului de minerale precum cupru, calciu, fier, magneziu, seleniu, vitaminele A, B, E, acizi grasi nesaturati, combate imbatranirea, previne sau trateaza anumite boli, intareste sistemul imun, imbunatateste circulatia sangelui, scade colesterolul rau, imbunatateste vederea, are actiune antioxidanta. Este o sursa extraordinara de vitamina C, dar si de proteine, deoarece contine 29 de acizi grasi diferiti. Se pot consuma proaspete, facute sucuri sau sub forma uscata prin deshidratare. Din frunze se fac ceaiuri infuzate.  Are si contraindicatii, deoarece contine oxalati care pot cauza aparitia pietrelor la rinichi, deoarece impiedica absorbtria calciului i oase. De aceea consumul excesiv, care se pare ca inseamna mai mult de 30g/zi, nu este recomandat. De asemenea, persoanele care sunt alergice la polen, trebuie sa consulte un medic inainte sa le consume, deoarece pot provoca probleme respiratorii.
      Cred ca acest arbust a avut, si are inca, parte de un marketing foarte agresiv pentru a incuraja consumul pe scara larga si sub orice forme si in orice conditii. Este bine sa fim ponderati si sa incercam sa ne aducem aminte urmatoarele vorbe din strabuni:  orice este mult strica si oricat de bine ar face un produs, consumat in exces, devine daunator. Din experienta mea cu tratamentele naturiste, si aici ma refer in special la produsele extrase din stupul de albine, un tratament preventiv sau aplicat pentru tratarea unei boli, chiar si ca adjuvant, nu trebuie sa se faca mai mult de o luna, dupa care se face pauza cel putin 2 saptamani, apoi se reia inca o luna si apoi o pauza de cateva luni, dupa care se reia tratamentul. In pauza dintre tratamente se fac analizele specifice si in functie de rezultate se decid urmatorii pasi. Exista multe scheme in realitate, nu asa trebuie sa se procedeze in toate cazurile, acest aspect este conditionat de foarte multi factori, adica ce am explicat eu mai sus nu trebuie sa fie luata ca o regula generala.
      Sa fiu sincer, prefer consumul in stare naturala (fresh-uri, fructe praspete), apoi uscate si abia apoi sub forma de ceaiuri.  Majoritatea fructelor de goji consumate pana acum le-am cumparat de la diversi producatori, insa abia astept sa ma infrupt din cultura mea pe termen nedefinit, insa ponderat. Cred ca am sa aplic schema pe care o stiu de la un specialist, axat pe tratamente naturiste, cu care am colaborat fortat de imprejurari si care mi se pare cea mai sigura pentru intretinerea organismului la forme maxime si anume: 30 de zile o cura de fructe proaspete, luate inainte de masa de dimineata cu 30 de minute, 30 de grame, apoi pauza 2 saptamani, dupa care am sa reiau schema inca de 2 ori. Am sa fac apoi o pauza de 3 luni, dupa care repet iar tratamentul. Daca n-o sa mai am fructe proaspete, recurg la cele uscate. La analizele anuale, pe care le fac de cativa ani regulat, am sa vad daca se va modifica ceva in bine. Insa, pana la ele, sigur am sa simt starea de bine pe care ti-o asigura aceste fructe miraculoase si de care am luat la cunostinta in urma cu cativa ani. Insa trebuie sa traim si echilibrat pentru a avea efectul scontat, adica daca ducem o viata dezordonata, beneficiile vor fi mai mici spre deloc.
       
                                                                August 2015